torsdag 27 mars 2008

Rogne tar över bonderörelse 2.0

Ledarkrönika 27 mars
Lantbruket har alltid förändrats och det har alltid gått snabbt. Hans-Ove Jensen fattade det och har som LRF-ordförande inte hållit emot utan i stället praktiserat filosofin att det är bättre att sitta längst fram i förändringståget - än att motvilligt släpas efter.

Gamla trotjänare i rörelsen som Sven Tågmark och Mats Hweem berättade en gång att när de var ute på LRF-möten så fick de bereda sig på att bli utskällda. Så var det förr när priserna bestämdes i förhandlingar mellan bönderna och staten.
Det var väl den tidens anda som skapade bilden av den gnällige bonden.
Men det är ett helt annat LRF i dag med en mer konstruktiv och kreativ syn på sitt eget företags. Fullt så stillsamt som på årets stämma i Kristinehamn behöver det dock inte bli. Inte en enda debatt eller motförslag.

Jensen har gjort sitt för att få med sig sina resenärer och säkert har han mer än en gång agerat inkastare i tågvagnarna. Lika säkert är att det finns de som helst vill stå kvar och se tillbaka på det som varit. I två avseenden kan det dock konstateras att den där resan är väl värd att göra.
För det första har den gamla klyftan mellan så kallade ”riktiga bönder” och de andra kombinationsföretagarna överbryggats på många håll. I Värmland manifesteras detta genom valet av Dag Rogne som ny ordförande. Han är bonden som framförallt försörjer sig på en entreprenadfirma.
Även på riksnivå betonas att varje företagares unika förutsättningar ska tas tillvara. Ibland innebär det en utökad satsning på mark och djur. I andra fall ska detta avvecklas till förmån för någonting annat.
Detta bredare LRF innebär också ett engagemang i allt från äganderättsfrågor, och rovdjurspolitik, till vägar, bensinstationer och bredband. För landsbygden i allmänhet och för småföretagandet i synnerhet gör blir därmed LRF en mycket viktig kraft för utveckling och tillväxt.

För det andra har böndernas varumärke genomgått en remarkabel förändring.
Från att uppfattas som en motsträvig, förändringsföraktande yrkeskår, till att bli något som allt fler vill bli. Naturbruksgymnasierna fylls, och när bönderna på TV tidigare var buttra hemmansägare i Hälsingland, så är det nu unga företagare som söker efter en livspartner eller lär sig dansa tango.
Utvecklingen kan ses som en slump, men så är det inte. På samma sätt som bönderna förr var skuld till gnällstämpeln, så är de nu sin egen lyckas smed. Bondekollektivet har bestämt sig för att de ska visa upp en annan inställning till sig själva och detta attitydskifte har slagit igenom på bred front.
Man slåss för den svenska livsmedelskvaliteten och vill få svenskarna att köpa svenskt - inte för att bönderna ska få behålla jobben, utan för att de är stolta över sina produkter.
Man har också hittat rätt i miljö- och energidebatten och detta sammantaget har gjort jord och skog till en framtidsbransch. Även om det sannolikt kommer krävas en stödpolitik även framöver så kommer marknadskrafterna ta en större andel av böndernas lönsamhet.

Sett till medlemsutvecklingen inom LRF och till attitydförändring inom bondekåren som helhet, så kopplade förändringståget alltså in på rätt spår. De som fortfarande står och skruvar sig på perrongen bör därför göra slag i saken och kliva på.
Ta hjälp av tillgängliga företagsrådgivare och gräv där du står.
Bli en del i den uppgraderade versionen av lantbruksföretag. Bonde 2.0.

Inga kommentarer: