onsdag 19 mars 2008

Allvarlig varning från Polisen

Kommentar för Centerpressens nyhetsbyrå 13 mars


Åtta närpolischefer i Stockholm City vill ha befogenheter att stänga krogar om de upptäcker allvarliga missförhållanden. De vill också att alla krogar ska tvingas att stänga senast klockan tre.
Deras upprop är ett tecken på att den liberala hållningen mot alkoholserveringen börjar nå sin gräns

Filosofin bakom att vara generösare i serveringstillstånd och öppettider har varit att drickandet sker under mer kontrollerade former inne på krogen, än utanför. Men när närpolischeferna i huvudstaden skriver i Svenska Dagbladet, så menar de att detta inte fungerar. Oroligheterna uppstår vid stängningsdags - även om restaurangen har öppet till klockan fem.
De vittnar om ökat supande, mer våld och en allt tuffare situation för ordningsvakter och polis. Läget är så illa att polisen har svårt att behålla personalen som jobbar med dessa uppgifter.

Samtidigt levererar IOGT-NTO skarp kritik mot kommunernas tillsyn över serveringstillstånden och menar att det tas större hänsyn till lokala näringslivsintressen, än till gällande lagstiftning. De hävdar att det finns många fall där uppenbara brister fått fortsätta och att länsstyrelsen allt oftare går in och rättar kommunernas hantering.

Det här är problem som inte är särskilt överraskande med tanke på att Sverige fått kraftigt förändrade dryckesvanor efter EU-inträdet i mitten på 1990-talet.
Då utmanades vår traditionellt restriktiva alkoholpolitik och svenska politiker har försökt att möta konkurrensen genom att sänka skatterna, vilket därmed medverkat till den totala konsumtionsökningen.
Krav har också ställts på att Systembolaget ska förlora sitt försäljningsmonopol och att alkohol ska finnas tillgängligt i vanliga livsmedelsbutiker.

På vissa områden är det vanskligt att dra några slutsatser om vad närmandet till det europeiska drickandet egentligen inneburit. På andra håll är dock trenderna tydliga och framförallt stiger våldsbrotten. 1997 gjordes en studie som med historiska data beräknade att varje ökning i konsumtionen på en liter alkohol skulle driva upp misshandelsbrottsligheten med sju procent. När denna tes provades sex år senare visade det sig dock vara en underskattning.
Idag konstaterar Brottsförebyggande Rådet att 70-80 procent av lagförda gärningsmän för misshandelsbrott var alkoholpåverkade. Därtill 40-50 procent av offren.

Stockholmspolisens varningar måste därför tas på största allvar. Det handlar inte bara om att drickandet ökar våldet, det ger också ungdomar en introduktion till många andra, tyngre droger.
Och priset för en alltför liberal alkoholpolitik, det får såväl enskilda brottsoffer som samhället som helhet betala.
---

Inga kommentarer: