Östra och sydvästra Värmland har för mycket vård. Resurserna måste fördelas mer rättvist över länet. Så heter det i den i förra veckan lagda ”tjänstemannautredningen” .
Den rättvisa fördelningen innebär att vårdplatser flyttas till ett trångbott sjukhus i Karlstad.
Det är Caremas verksamhet i de båda länsändarna som granskats. Att slutsatsen blev det den blev, var kanske inte så överraskande eftersom den av förra majoriteten gjorda upphandlingen har varit ett blått skynke för vänstern och socialdemokraterna. Till viss del har man tvingats böja sig för de goda resultaten så därför vill man nu frysa ut dem istället för att aktivt jaga bort dem.
En del förändringar i avtalen är säkert rimliga. Exempelvis är det frågan hur mycket en nattjour ska få kosta när besöksfrekvensen är så låg som den förefaller vara.
Men förslaget är mer dramatiskt än så - i syfte att göra en automatisk förlängning med Carema omöjlig.
För att kompensera ombildandet till vårdcentral och avvecklade vårdplatser så ges mer ambulanskraft och dessutom får några av kommunerna lite mer kompensation av landstinget. Som av en händelse är tre av dessa s-märkta kommuner varav en har en ledamot i landstingsstyrelsen. Filipstads Per Gruvberger. Den fjärde som får lite mer är Årjäng, som förvisso är en borgerlig kommun, men som också har Gunilla Svantorp som vice ordförande i landstingsstyrelsen.
Det är svårt att befria sig från de konspiratoriska tankarna.
Det är också svårt att se det som någonting annat än en taktisk fint för att försöka isolera proteststormarna till enbart Säffle och Kristinehamn.
När man dessutom vill fatta beslutet i landstingsstyrelsen - inte i landstingsfullmäktige, så visar det att förslaget inte klarar en bred granskning och en öppen debatt.
Det officiellt bärande argumentet för förändringen är att vården är överdimensionerad vård. Är det en omskrivning för att tillgängligheten är för stor och köerna är för korta?
Den ökade rättvisan innebär ökad koncentration av vårdplatser till framförallt Karlstad.
Samtidigt saknas några viktiga bitar i utredningen. Kan man verkligen spara pengar på detta sätt och hur påverkar det uppgörelsen med Västra Götaland? Och hur ska Centralsjukhuset i Karlstad klara av den ökade påfrestningen?
Vad man borde ha gjort är att noggrant utvärdera Carema och dra nytta av deras sätt att jobba. Visserligen erkände landstingsrådet och socialdemokraten Ulric Andersson att Carema gjort ett bra jobb, men vi vet vad hans röda ryggmärgsreflex säger.
Bland de socialdemokrater som inte har lika välsmort munläder som Andersson sägs att det som Carema gjort bra, det skulle landstinget också kunnat göra.
Den rimliga frågan är då varför man inte gjorde det?
I en annan ände av vården står för närvarande 2 189 personer värmlänningar i operationskö. De har väntat längre än vårdgarantins tre månader och har därför rätt att söka vård någon annanstans. Men de står tålmodigt kvar, vilket landstingsekonomerna ska vara tacksamma för. Där kostar de nämligen inga pengar.
Till sist. Närsjukvården ska nu utvecklas i samarbete med kommunerna, heter det. Men den dialogen har landstinget hittills gjort allt för att undvika.
Kommunerna har inte haft någon delaktighet i utredningsprocessen hittills. Ej heller Caremas personal. Tvärtom - när kommunledningarna förra tisdagskvällen inkallades till landstingsledningen för att få saken presenterad för sig, så uppmanades man att försöka lugna invånarna i sina kommuner, så att förändringarna går smidigt igenom.
Daniel Bäckström i Säffle och Åke Thörnesjö i Kristinehamn skulle inte göra sina jobb om de lyssnade på det örat.
onsdag 19 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar