onsdag 7 november 2007

Fusket är inte systemets fel

Ledare i VärmlandsBygden 8 november
Ska de moderater som betalat svart för utförda tjänster hängas ut till allmänt åtlöje? Eller ska de frikännas med motiveringen att de är representativa för hur det fungerar i landet?
Detta tvistar nu de lärde om i dubbelmoralens ädla tjänst.

Granskningen av skattefusket har denna gång hårdast drabbat moderaterna. Bytet är tacksamt att ge sig på och den snabba omställningen från gamla till nya moderater har gjort att bakgrundskollen på de som rekryterats kanske inte varit tillräckligt god. Dessutom handlar det om människor som inte levt hela sina liv inom den hårt granskade politikens väggar. Därför finns det högvis med rubrikdragande avslöjanden att gräva fram.

När Expressen sökte kontakt med alla riksdagsledamöter är det dock påfallande många som hävdar att man aldrig köpt svart. Exempelvis Värmlänningen Lars Mejern Larsson. Han är träarbetaren som också är ordförande i Bygg 29:an och som därmed har båda fötterna förankrade i en värld som på goda grunder beskylls för att innehålla en hel del svarta tjänster. Han kan måhända ändå vara vit som snö, men rimligtvis har han en god inblick i hur det går till när pengar passerar under bordet.
Nu gällde den undersökningen endast köp, men om vi dessutom inkluderar utförande av svarta tjänster, ja då finns det knappast någon oskyldig i detta rike.
Eller som centerpartisten Sven Bergström säger: ”Ja, den som inte betalat svart vill jag syna!”

De små rundningar av lagstiftningen som de flesta gjort sig skyldig till är dock inte det mest alarmerande (skulle exempelvis vara intressant att se samma enkätundersökning bland nyss nämnda tidnings anställda!).
Riktigt allvarligt är det när det handlar om stora summor och ett mer systematiskt fusk. Som de krogar som regelmässigt har svart arbetskraft och där Skatteverket kan visa att den storslagna granskningen gett statskassan 600 miljoner i nya intäkter.

Det går förvisso också att resonera såsom NWT:s ledarsida gör:
”Grundproblemet har med skattesystemet att göra. Vi har så höga skatter, särskilt i den privata tjänstesektorn att det helt enkelt kostar alldeles för mycket att göra det vitt.”
Så lät det i går onsdag, men så lätt går det inte att bortförklara uppenbara lagbrott bara för att de begås av närstående politiker eller deras tjänstemän.
Det går inte att inta den principiella hållningen att man kan välja vilka lagar man följer. Lagen är lika för alla. Och de personer som nu offentligt hängs ut i media, kan dessutom åläggas ett större ansvar eftersom de tillhört de välbärgade och välutbildade samhällsgruppen och därför har råd att göra rätt för sig.
Dessutom har regeringen gjort det till en stor fråga att leta upp fuskare i de offentliga systemen och i det arbetet har ju inga bortförklaringar fungerat. Människor har fått a-kassan indragen, blivit återbetalningsskyldiga och fått straffavgifter för felaktiga ersättningar från försäkringskassan och de har inte kunnat komma undan med att systemet är krångligt.

Avslöjandena bör leda till en stor intern debatt inom moderaterna, men det skärper också kraven på att se över regelverk och skattesatser.
Det borde gå att införa modeller som gör det möjligt att betala småsummor för barnvakteri eller gräsklippning, utan att behöva ställas inför valet att antingen fuska, eller börja ta reda på hur man gör en kontrolluppgift.
Inom de hushållsnära tjänsterna finns nu en reform som gör detta billigare - såvida man anlitar ett företag. Ytterligare skattesänkningar är på gång inom tjänstesektorn, men här har dock regeringen bäddat för ytterligare trubbel genom att välja ut vissa branscher som ska få sänkt arbetsgivaravgift. Bättre vore att rikta satsningen mot alla mindre företag - i likhet med den nedsättning av avgifterna som regeringen var så snabba att avskaffa efter valsegern.
Det anledning att kräva bot och bättring av makthavarna som beslutar om systemen, men intill dess att lagar och skatteregler ändrats så är vi alla ålagda att följa dem.
Men när den som är utan skuld i de här sammanhangen uppmanas att kasta den första stenen, så lär det inte bli någon stor stenhög.

Inga kommentarer: