torsdag 23 augusti 2007

Skolskandalen i Torsby

Ledarkrönika i VärmlandsBygden 23 augusti

Kampen om skolan i Likenäs blir allt mer infekterad och den politiska majoriteten i Torsby skyr inga medel för att skolan ska förbli stängd.
16 augusti - fyra dagar före skolstarten - överklagade man igen.
Ett löjets skimmer sänker sig över kommunledningen.

Turerna kring Transtrands skola börjar bli svåra att hålla ordning på. Den riktiga holmgången började i december 2006 då Skolverket ändrar sitt tidigare ställningstagande och ger friskoleföreningen rätt till kommunala bidrag.
Sedan följer en rad med överklaganden från kommunens sida. Den hävdar att skolan är för dyr att driva, att barnen är för få och att folket i Stockholm inte har en aning om hur det är att driva skolverksamhet i landsbygdskommuner.
Men kommunen har fått fel i varje instans hittills. Varken Skolverket, Länsrätten eller Kammarrätten har gett kommunen rätt att stoppa bidragen.
Nu väntar prövning i Regeringsrätten.
Prövningarna har kommunen naturligtvis rätt att begära. Det kanske inte ens är negativt att ett sådant här ärende går hela vägen.
I det här läget borde man dock ha agerat annorlunda. Nu hamnar barnen i kläm. De har fått sin skolstart uppskjuten och de vet i skrivande stund inte var och när de får börja i nästa årskurs.
Det rimliga i hela den här historien hade varit att kommunen gett skolan ett års frist i väntan på att alla tillgängliga rättsinstanser provat om friskoleföreningen ska ha rätt till bidrag eller inte. Då hade föreningen, föräldrarna och personalen kunnat anpassa sig i lugn och ro. Nu blir det paniklösningar för alla – oavsett hur detta slutar.
Det är detta agerande som gör det till en rejäl skolskandal.
När kommunalrådet Håkan Laack dessutom - utan synbar tvekan - ställer olika områden och skolor mot varandra, så närmar vi oss snabbt sandlådan. Han skapar ilska ute bland folk och ökar klyftorna i en kommun som behöver hålla ihop.

Elevunderlaget är i många landsbygdsområden vikande. Men om man fattar beslut utifrån en prognos, så kommer den prognosen med största sannolikhet att slå in. Barnfamiljer flyttar inte till ett område där det saknas barnomsorg och skola.
Inom Klarälvdalens rektorsområde finns det fyra skolor på ungefär lika många mil. Födelsetalen är idag inte tillräckliga för alla, det inser även den varmaste småskoleanhängare. Men utvecklingen kan vända och när allt fler söker efter billigare boenden i attraktiva och vattennära lägen, så ska inget tas för givet.
Och så länge det finns ett hållbart elevunderlag så bör verksamheten få chansen att finnas kvar.

Striden har nu fått en politisk konsekvens genom att Sarah Edbom, socialdemokrat och vice ordförande i friskolan i Transtrand, valt att lämna några av sina partipolitiska uppdrag. Ordföranden i föreningen Annétthe Zettergren är också hon förtroendevald, men för moderaterna. Hon sitter än så länge kvar på sina poster.
Hennes partikollega Agneta Amneteg tycker det här visar att det är för mycket bytänkande i kommunen och att många politiker saknar helhetsperspektiv.
Så där brukar det låta när politiker från centralorten uttalar sig.
Frågan är hur hennes helhetstänkande ser ut när hon utsätter 49 skolbarn för denna osäkra väntan?
---

Inga kommentarer: